psikoloji tanım açıklama sorun tedavi yöntem hastalık psikanaliz freud sigmund ruhbilim psychology psikoloji adler psikopatoloji şizofreni parapsikoloji psikoterapi psikopati otizm psikanaliz şizofreni parapsychology cure therapy disease illness behaviouralism health autism psychoanalysis

Özel Arama

29 Ekim 2007 Pazartesi

Akhilleus ve zayıf taraflarımız

Akhilleus ve zayıf taraflarımız


Truva Savaşı sırasında Anadolu halklarına karşı savaşmış olan Akhilleus, şu an Yunanistan topraklarında bulunan Tesalya bölgesinde, o zamanın en bilge kişilerinden olan ve pek çok güçlü kişinin öğretmeni olan Kheiron tarafından yetiştirilmişti. Kheiron Akhilleus’a her türlü silahlı ve silahsız mücadeleyi öğretmiş, bunun yanında kendi kendine her türlü olumsuz koşulda hayatını sürdürebilmesi için gerekli beceriyi kazandırmış. Mitolojiye göre Akhilleus bebekliğinde ölümsüz yapılmak için ölüler diyarındaki Styx ırmağına topuklarından başaşağı tutularak daldırılmıştır. Bunun sonucunda kendisine yapılabilecek herhangi bir saldırıdan hiçbir şekilde vücutsal zarar görmemesi hedeflenmiştir. Burada dikkat edilecek nokta, suya topuklarından tutularak daldırılması sonucu Akhilleus’un bu bölgesi bu ölümsüzleştirici su ile temas etmediğinden, topukları hariç zarar görmez olduğudur.

Annesi ve babası Akhilleus’u yaklaşmakta olan Truva savaşından korumak için, ona kız elbiseleri giydirerek, başka bir şehrin sarayına yollamış. Yollarken de “ya uzun, tekdüze ve heyecansız bir hayat ya da daha kısa ama dolu dolu bir hayat yaşayabileceğini” ifade etmişler. Çocuğunun acısını görmemek için de bu çareye baş vurmuşlar. Herşeye rağmen, Akalılardan Truva savaşının diğer üç savaşçısı olan Odysseus,Aias ve Nestor bu saraya gelerek, zekice bir oyunla Akhilleus’un kimliğini gözler önüne serebilmişler. Bu üç savaşçı oradaki kızlara güzel giysiler yanında birkaç tane de gösterişli silah götürmüş. Diğer kızlar elbiselere ilgi gösterirken, Akhilleus silahlara yönelerek, onlara dikkatini vermiş. Bu şekilde kendi kimliğini belli eden Akhilleus ailesinin çabalarına karşın, kendi istediği yönü seçmiş. Daha sonra diğer üç savaşçı aralarına Akhilleus’u da alarak, savaşa katılmışlar. Akalar yanında savaşarak, Truva’nın düşmesinde önemli roller üstlenen Akhilleus, Anadolu halkları adına çarpışan Hektor, Amazon kraliçesi Penthesileia, Kyknos, Etyopyalı kahraman Memnon’u öldürmüş. Truva savaşı sırasında öfkesine hakim olamadığından dolayı işlediği savaş suçları nedeniyle Olimpos’un tanrıları ondan desteklerini çekmişler. Savaş sırasında Truvalı Paris , Apollon’un da desteği ile attığı okla Akhilleus’u en zayıf yeri olan topuğundan vurmuş. Akhilleus buradan aldığı yara ile ölmüş.

Anneler ya da babalar çocuklarının istek ve hedeflerini önemsemeli, destek olmalıdırlar. Özellikle meslek seçimi konularında aile baskısı ileride gençlerin mutsuz olmalarına neden olabilir. Gençler eğer küçük yaşlardan itibaren demokratik bir şekilde kendi kararlarını uygulayamazlarsa, hem özgüvenleri kaybolur hem de geleceğin mutsuz ve ümitsiz insanları oluşur. Gelecekte kendi ailemizin, sosyokültürel değerlerimizin ve ülkemizin daha iyi duruma gelmesini istiyorsak, Türk çocuklarına ve gençlerine gereken ilgi ve desteği vermeliyiz.

Her insanın kuvvetli ya da zayıf olduğu özellikleri vardır. Aslında her insanın hedeflemesi gereken nokta bilgelik düzeyine erişmek olmalıdır. Bunu başarabilmek için kuvvetli olan özelliklerimizi etik açıdan uygun bir şekilde kullanmak yanında, zayıf olan taraflarımızı geliştirmek için çaba harcamak gerekir. Hiç kimsenin bir diğerini zayıf özellikleri için yıpratması (iş ve sorumluluklarını aksatmadığı sürece) uygun değildir. Kişinin kibirlilik içinde, kendisini kaf dağında görmesi, gelişmesinin durması anlamına, bu da çöküşün yakın olduğu anlamına gelir. Herkesin olduğu gibi sizin de zayıf yönleriniz vardır. Her zaman karşınızdakinin haklarına saygı duymalısınız, ahlağa uygun hareket etmelisiniz, savaşta bile olsanız düşmanınız sonuçta insandır, sizin gibi. Kendini her zaman haklı görüp, empati yapamayan, etrafını yeterince önemsemeyip,dikkate almayanlar günün birinde hayak kırıklığı yaşayabilirler.